Dagblad van het Noorden

Alle kranten op een rij. Vergelijk eenvoudig de berichtgeving over het laatste nieuws

Oplichters aan de haal met grote accounts op Twitter, onder andere Bill Gates, Elon Musk en Joe Biden gehackt

Meerdere grote Twitteraccounts zijn vanavond gehackt door oplichters. Er worden tweets verstuurd waarin gevraagd wordt om donaties via Bitcoin. Onder andere het account van miljardair Bill Gates is gehackt, net als de accounts van Tesla-baas Elon Musk en presidentskandidaat Joe Biden.

lees verder
Trekpleister Bourtange vanaf vrijdag veiliger bereikbaar dankzij nieuwe toegangsbrug
BOURTANGE -

Bij de vesting Bourtange wordt deze week een nieuwe toegangsbrug aangelegd. Bezoekers kunnen zo weer op een veilige wijze, corona-proof, binnen de wallen komen.

lees verder
Zorgen om 'lakse' Nederlanders met symptomen die op corona lijken: 'Het vraagt om nog betere voorlichting over het belang van testen en thuisblijven bij klachten'

Een onderzoek van het RIVM waaruit blijkt dat veel Nederlanders met coronagerelateerde klachten toch gewoon de deur uit gaan, leidt tot verontrusting bij deskundigen en politici.

lees verder
Eeuwenoude entree Klooster in Ter Apel is 'te eng' in coronatijd
TER APEL -

De entree van het Klooster in Ter Apel biedt, zeker in coronatijd, onvoldoende ruimte aan bezoekers. De directie wil daarom een nieuwe entree.

lees verder
Luchthaven Eelde praat met Defensie
EELDE -

Groningen Airport Eelde (GAE) voert ‘verkennende gesprekken’ met Defensie om te kijken of de luchthaven een grotere rol kan krijgen in het militaire luchtverkeer.

lees verder
Donar haalt Amerikaan Justin Watts naar Groningen

Donar heeft woensdag de Amerikaan Justin Watts (30) vastgelegd. De shooting guard/small forward speelde eerder in Nederland al voor Den Bosch.

lees verder
Is het een griepje of is het corona? Zo herken je de symptomen en dit kun je doen om besmetting te voorkomen (update)

Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je denkt dat je besmet bent?

lees verder
Raad van State: minister Wiebes stemde terecht in met gaswinning
GRONINGEN -

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft terecht ingestemd met de winning van 11,8 miljard kuub gas in Groningen in het gasjaar 2019-2020. Dat zegt de Raad van State.

lees verder
Op naar duurzaam boeren: onderzoekers willen de Groninger veehouder koppelen aan de akkerbouwer
GRONINGEN -

Door melkveehouders te koppelen aan akkerbouwers is duurzame landbouw in Noord-Groningen mogelijk. Dat zeggen onderzoekers na een pilot in De Marne.

lees verder
Protesterende boeren roepen woensdag 22 juli uit tot actiedag en waarschuwen: 'Werk dan thuis'

De protesterende boeren roepen op tot een nationale thuiswerkdag, komende woensdag. Ze gaan dan actie voeren en willen voorkomen dat mensen daar hinder van ondervinden.

lees verder
Melkmachine Centrum Noord failliet verklaard
DRACHTEN -

Melkmachine Centrum Noord in Drachten is failliet. Er werken 26 mensen.

lees verder
Instituut Mijnbouwschade Groningen: 267 schademeldingen sinds aardbeving bij Loppersum

Sinds de aardbeving bij Loppersum van dinsdag zijn er 267 nieuwe schademeldingen binnengekomen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Er werden acht meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie. Hoeveel schademeldingen het directe gevolg zijn van de beving bij Loppersum, is op dit moment nog moeilijk te zeggen.

lees verder
René van der Gijp wil verder met Johan Derksen en Wilfred Genee in andere show dan Veronica Inside: 'Wilfred heeft ook geen moord gepleegd'

René van der Gijp weet zeker dat Veronica Inside niet terugkeert, maar wil in een andere setting best verder met Wilfred Genee en Johan Derksen. ,,Wilfred heeft ons misschien laten vallen, maar hij heeft ook geen moord gepleegd.’’

lees verder
RIVM: 40 procent van de mensen gaat toch naar werk ondanks klachten die passen bij corona

Veel mensen gaan toch naar buiten met klachten die passen bij het coronavirus, meldt het RIVM op basis van een onderzoek in samenwerking met de GGD'en, onder ruim 50.000 mensen.

lees verder
Op vakantie in Noorwegen? Dit moet je weten over corona in het hotel of op de camping (een overzicht van alle coronamaatregelen)

Zijn vakanties in Noorwegen al (beperkt) mogelijk? Wat zijn de coronaregels en waar moet je rekening mee houden in de zomer van 2020? Een handig overzicht met de maatregelen tegen Covid-19.

lees verder
Zoekactie op zee naar vermist meisje Ameland gestaakt

De zoekactie op zee naar het meisje dat zaterdagavond vermist raakte bij Ameland wordt gestaakt. Dagenlang zoeken heeft niet geleid tot de vondst van het meisje.

lees verder
23-jarige man uit Koekange wordt zwaargewond gevonden in greppel, aangehouden verdachte weer vrij
KOEKANGE -

Een 23-jarige inwoner van Koekange is in de nacht van vrijdag op zaterdag zwaargewond geraakt in het Overijsselse Basse. Een automobilist die dezelfde nacht werd gearresteerd is weer op vrije voeten, maar wordt door politie en justitie nog steeds aangemerkt als verdachte.

lees verder
Op vakantie in Denemarken? Dit moet je weten over corona in het hotel of op de camping (een overzicht van alle coronamaatregelen)

Zijn vakanties in Denemarken al (beperkt) mogelijk? Wat zijn de coronaregels en waar moet je rekening mee houden in de zomer van 2020? Een handig overzicht met de maatregelen tegen Covid-19.

lees verder
Geflipte IT-er uit Assen veroordeeld voor mishandeling vriend en ernstige bedreiging van zijn baas en zus (stuurde 'afschuwelijke foto's' van geweld)

Een 38-jarige man uit Assen is veroordeeld tot tien maanden cel (helft voorwaardelijk) voor ernstige bedreiging van zijn baas en zijn zus. Ook heeft hij een vriend, bij wie hij logeerde, zonder aanleiding zwaar mishandeld. Het slachtoffer liep botbreuken op.

lees verder
Overzicht: alle aardbevingen van 2.0 en zwaarder in de provincie Groningen

Dinsdag was het weer zover: een aardbeving in Loppersum, met een magnitude van 2.7 op de schaal van Richter. Tot nu toe de zwaarste van 2020. De meest recente beving in een lange reeks.

lees verder
'Weging natuureffecten moet duidelijker, voordat er een route voor kabels van windpark op de Noordzee wordt gekozen'

De commissie voor de milieueffectrapportage adviseert de ministers Eric Wiebes en Kajsa Ollongren om de negatieve effecten die de kabels naar een windturbinepark boven de Waddeneilanden veroorzaken beter tegen elkaar af te laten wegen, voordat ze een keuze maken over waar deze kabels moeten komen te liggen.

lees verder
Marjolein van Dam van Hoogezandster platenzaak Evelyn Novacek met stomheid geslagen: klant weigert handen te ontsmetten en maakt rechtsomkeert
HOOGEZAND -

Eigenares Marjolein van Dam-Wolbrink van platenzaak Evelyn Novacek in Hoogezand keek er donderdag raar van op. Twee klanten liepen zo de winkel uit, nadat ze had gevraagd of zij hun handen wilden ontsmetten.

lees verder
Politie houdt verdachte aan van woningoverval in Scheemda

De politie heeft woensdagochtend in Bad Nieuweschans een tweede verdachte aangehouden in verband met een woningoverval in Scheemda. Het betreft een 40-jarige man uit Veendam. Dinsdagavond werd bekendgemaakt dat hiervoor ook al een 41-jarige vrouw uit Winschoten was aangehouden.

lees verder
Overduidelijk verband tussen luchtvervuiling en corona

Wetenschappers van de Universiteit van Birmingham hebben een ‘overduidelijk verband’ geconstateerd tussen luchtvervuiling en de verspreiding van corona door Nederland. Het hoge aantal slachtoffers in het zuiden van het land hangt samen met de concentratie fijnstofdeeltjes in de lucht. In het Noorden is deze concentratie veel lager dan in de rest van het land.

lees verder
Geluidswal Spier nog steeds niet afgebroken, gemeente zoekt naarstig naar oplossing
SPIER -

Hoe nu verder met de afbraak van de geluidswal bij Spier? De deadline, waarop de stenen muur volledig afgebroken had moeten zijn, is ruim verstreken. De gemeente is naarstig op zoek naar een oplossing.

lees verder
Streep door Adrillen en Lutje Adrillen in Winschoten. Mogelijk wel 'anderhalvemeterkermis'

Er gaat vanwege de coronacrisis definitief een streep door de najaarsmarkt Adrillen in Winschoten. De gemeente Oldambt heeft dit besluit ‘in goed overleg met de organisatie en ondernemers uit de binnenstad’ genomen.

lees verder
Nepagent jaagt jonge vrouw in Roden stuipen op het lijf. Hij achtervolgt haar met zijn auto en eist haar rijbewijs

Een 50-jarige man heeft een jonge vrouw in Roden de stuipen op het lijf gejaagd. Hij dwong haar na een achtervolging om te stoppen met haar auto door een pasje met het politielogo te tonen. Het slachtoffer, toevallig een agent in opleiding, geloofde op dat moment dat hij een politieman was.

lees verder
Groninger Archieven krijgt 400 inzendingen over 20 april, een ongewone dag midden in de coronacrisis

Bij de Groninger Archieven zijn 400 inzendingen binnengekomen na de oproep om geschiedenis te schrijven over maandag 20 april 2020, midden in de coronacrisis en de intelligente lockdown.

lees verder
Amerikaans coronavaccin slaat aan: 'Mogelijk nog dit jaar op de markt'

Hoopvol nieuws uit de Verenigde Staten: een experimenteel vaccin van farmaceut Moderna is goed aangeslagen bij 45 proefpersonen. Bij ieder van hen werden antistoffen tegen het coronavirus aangetroffen, zo laat de Amerikaanse multinational weten.

lees verder
Is Hugo de Jonge de beste? Noordelijke CDA’ers verdeeld over de keuze voor de nieuwe lijsttrekker
GRONINGEN -

Noordelijke CDA’ers zijn verdeeld over de uitslag van de interne lijsttrekkersverkiezing bij het CDA. Hoewel meerdere noordelijke CDA’ers voor verliezend kandidaat Omtzigt stemden, zijn ze wel tevreden met de nieuwe nummer één Hugo de Jonge.

lees verder
Voorlopig geen stabiel zomerweer in Nederland

Nederlanders die de komende weken noodgedwongen vakantie vieren in eigen land hoeven niet te rekenen op tropische temperaturen. Weerplaza meldt dat er voorlopig geen stabiel zomerweer wordt verwacht.

lees verder
Flatbewoner in Hoogeveen valt liftmonteur aan, omdat reparatie lift hem niet snel genoeg ging

Een liftmonteur is tijdens zijn werk in een flat aan de Bouwmeesterstraat in Hoogeveen door een bewoner mishandeld. Het slachtoffer werd door de flatbewoner (55) tegen de muur gedrukt en met twee handen bij zijn keel vastgegrepen. De Hoogevener was kwaad, omdat de lift defect was.

lees verder
Veilig Verkeer Nederland: schroef snelheid van elektrische fiets terug naar 20 kilometer per uur

Veilig Verkeer Nederland (VVN) raadt gebruikers van een elektrische fiets aan om de maximumsnelheid van de e-bike door de fietsenmaker terug te laten schroeven van 25 naar 20 kilometer per uur. Dat zou veiliger zijn.

lees verder
Groninger Museum vernieuwt expositie met nieuwe 'pronkjewails'
GRONINGEN -

De expositie Pronkjewails – Design uit heden en verleden is al een jaar te zien in het Groninger Museum. Toch kon gastconservator John Veldkamp lang niet al zijn ideeën kwijt in het Starck Paviljoen. Reden voor het Groninger Museum de tentoonstelling te vernieuwen.

lees verder
Parkeerterrein bij sportpark De Enk in Grijpskerk krijgt vaste plek voor kampvuur

Het parkeerterrein bij sportpark De Enk in Grijpskerk gaat op de schop. Niet alleen komt er nieuwe bestrating, ook wordt het terrein anders ingedeeld. Met centraal een vaste plek voor het kampvuur waarmee de jaarlijkse spelweek steevast wordt afgesloten.

lees verder
FC Groningen heeft belangstelling voor Willem II-verdediger Dankerlui

Willem II-speler Damil Dankerlui is kandidaat om de defensie van FC Groningen te versterken. Dat bevestigde trainer Danny Buijs woensdag in de live-uitzending van DVHN Live. De 23-jarige voetballer, die meestal als rechtsback geposteerd staat, zou de opvolger moeten worden van Deyovaisio Zeefuik.

lees verder
Inwoners Westerveld gooien afval verkeerd weg, mogelijke verhoging van afvalstoffenheffing als gevolg
DIEVER -

Inwoners van Westerveld gooien steeds vaker grof huishoudelijk afval in de grijze container of in de ondergrondse restafvalcontainer. Dit zorgt voor steeds hogere kosten. „Er is hierdoor een kans dat de afvalstoffenheffing onnodig verhoogd moet worden”, zo waarschuwt verantwoordelijk wethouder Henk Doeven.

lees verder
Zorgen bij SP-Stadskanaal over loon thuishulp
STADSKANAAL -

Worden thuishulpmedewerkers in de gemeente Stadskanaal straks betaald volgens de cao van de schoonmaak? De lokale SP-fractie maakt zich zorgen.

lees verder
Danny Buijs in DVHN Live: 'De uitdaging is om Arjen Robben af te remmen, tegen zijn natuur in'

FC Groningen-coach Danny Buijs zegt onder de indruk te zijn van Arjen Robben. De 36-jarige aanwinst oogt volgens hem fit en gemotiveerd. De grote uitdaging zal zijn om de flankspeler af te remmen, in de hoop er nog lang plezier aan te beleven.

lees verder
Reorganisatie staat op stapel bij Voedselbank Zuidoost-Drenthe: streep door aantal uitgiftepunten vanwege minder vrijwilligers
EMMEN -

De vrijwilligers van Voedselbank Zuidoost-Drenthe die noodgedwongen thuiszaten in coronatijd gaan weer aan de slag. Volgens voorzitter Harrie Timmerman heeft dat consequenties voor de elf uitgiftepunten in Emmen.

lees verder
Bewonersbelangengroep Isebrandtsheerd v
GRONINGEN -

Tal van inwoners van de wijk Beijum in Groningen hebben deze week een poster voor het raam gehangen. Hierop prijkt de tekst ‘De Isebrandtheerd. Heerd met een groen hart’.

lees verder
Hugo de Jonge gekozen tot lijsttrekker van het CDA; winnaar blijft Omtzigt procentpuntje voor

Hugo de Jonge is door CDA-leden gekozen als lijsttrekker.

lees verder
Meer comfort bij borstonderzoek in ziekenhuis Hoogeveen door nieuwe apparatuur
HOOGEVEEN -

Een comfortabeler onderzoek en tot 80 procent minder biopten nodig bij borstkanker weefselonderzoek. Dat is mogelijk dankzij het nieuwe mammografie-apparaat met ingebouwd biopsiesysteem van het Mammacentrum van Treant Zorggroep in Hoogeveen.

lees verder
Dregteam zoekt in branding bij Buren naar vermist meisje Ameland
BUREN -

De marine heeft dinsdag met sonarapparatuur gezocht naar het 14-jarige vermiste Duitse meisje dat zaterdagavond bij Ameland in zee verdween. Daar waar de marine niet kon zoeken, onderzoekt woensdagmiddag een dregteam de branding.

lees verder
Donar moet in de voorronde van de Champions League naar Oekraïne

Donar neemt het in de voorronde van de Champions League op tegen de Oekraïense hoogvlieger BC Dnipro. De eerste ontmoeting tussenbeide vindt plaats op 15 september in Dnipro, ten zuiden van de hoofdstad Kiev.

lees verder
Corona bij medewerkers ribhouse in Wanneperveen: maar waarom werden gasten niet door GGD gewaarschuwd?

Direct nadat corona was vastgesteld bij twee medewerkers van Ribhouse Big Texas in Wanneperveen is de GGD begonnen met het in kaart brengen van hun ‘nauwe contacten’. De gasten van het restaurant, in het dorp vlak bij Meppel, horen daar niet bij. Ze worden ook niet benaderd door de GGD. Waarom eigenlijk niet?

lees verder
Vakantie en corona: Check op deze kaart het reisadvies per Europees vakantieland

De coronaregels in de Europese vakantielanden lopen sterk uiteen en ze kunnen per dag veranderen. Op onderstaande kaart zie je het reisadvies van de ANWB per bestemming.

lees verder
Bedrijven in Drenthe en Groningen vragen 260 miljoen euro loonsubsidie vanwege de coronacrisis

Bedrijven in Drenthe en Groningen hebben vanwege de coronacrisis bijna 260 miljoen euro aangevraagd aan loonsubsidies. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

lees verder
En dan heb je zomaar Arjen Robben in de selectie. Hoe is dat voor de trainer van FC Groningen? Danny Buijs is woensdag te gast in DVHN Live

Uitvissen op welke knop je moet drukken bij Arjen Robben. Dat was de opdracht waar Danny Buijs zich voor geplaatst zag na het nieuws over de komst van Robben. De trainer van FC Groningen kreeg eind juni te horen dat de 36-jarige wereldster komend seizoen tot zijn selectie behoort.

lees verder
Koos Buist werkt en exposeert in witte koepel op Suikerunieterrein in Groningen

Op Suikerterrein Terra in Groningen wordt vrijdag 24 juli de expositie ‘Grondwerk’ van de Groninger kunstenaar Koos Buist geopend. Deze tentoonstelling is onderdeel van het kunstproject Terra Incognita in reizend atelier en mobiele tentoonstellingsruimte MIR.

lees verder